Kopers kunnen hogere hypotheek krijgen

Mensen die een huis kopen, kunnen volgend jaar een hogere hypotheek krijgen dan nu het geval is. De leennormen worden per volgend jaar verruimd, op basis van een advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Dat blijkt donderdag uit een brief die minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Door de stijging van de koopkracht hebben Nederlanders meer ruimte om geld te lenen voor een huis, oordeelt het Nibud. Bovendien zijn door de lage rente de risico's wat lager.

Het bedrag dat een huishouden kan uitgeven aan woonlasten wordt bepaald door het bruto inkomen te verminderen met de belastingen, premies en de overige kosten voor levensonderhoud. Die uitgavenposten moeten ook betaalbaar blijven na het afsluiten van een hypotheek. 

Overigens nemen de meeste huizenkopers geen maximale hypotheek, omdat dit betekent dat zij in dat geval waarschijnlijk flink moeten bezuinigen op andere uitgaven.

Woningwaarde
Voor het bepalen van de percentages voor 2017 heeft het Nibud onder andere rekening gehouden met het feit dat consumenten volgend jaar een hypotheek mogen afsluiten tot maximaal 101 procent van de waarde van de koopwoning. 

Ook is de jaarlijkse beperking van de hypotheekrenteaftrek met 0,5 procentpunt in de hoogste schijf meegenomen, in 2017 gaat deze van 50,5 naar 50 procent.

Kamer wil dat rekening wordt gehouden met lagere energielasten en kansen op hoger salarisZie ook: Tweede Kamer wil versoepeling voorwaarden verstrekken hypotheek

Tweeverdieners
Tweeverdieners mogen meer lenen dan eenverdieners met een even hoog inkomen. Tweeverdieners houden relatief steeds meer over dan eenverdieners, vanwege voor hen voordelige fiscale regelingen. Met die regelingen wil het kabinet meer mensen aan het werk krijgen. Volgend jaar telt het tweede inkomen voor 60 procent mee. Dit jaar wordt het tweede inkomen nog voor de helft meegerekend. Op termijn zal het tweede inkomen ook volledig meegeteld kunnen worden bij het berekenen van de maximale hypotheek, schrijft minister Blok aan de Kamer. Voor kopers van zeer energiezuinige huizen wordt extra ruimte in de zogeheten leennorm aangepast aan de energieprijzen.

Maatwerk
Verder gaan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën met toezichthouders en marktpartijen praten over eventuele knelpunten rondom het leveren van hypotheken op maat. Hypotheekverstrekkers kunnen met een zogenoemde maatwerkhypotheek afwijken van de leennormen. De hypotheekverstrekker moet dit wel onderbouwen. Zo kunnen ook ouderen die goedkoper willen wonen, zzp'ers of startende ondernemers een passende hypotheek krijgen.
 

Nieuwste woningen

Winterdijk 9
8097 SJ Oosterwolde Gld
€ 59.000 k.k.
45m² 135m³ 2 kamers
Karveelschipperstraat 103
8043 EH Zwolle
€ 399.000 k.k.
127m² 451m³ 6 kamers